Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Quiche z rybą i pokrzywą"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10530
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10530
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło, jajko, wodę oraz sól. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno i boki formy do tarty.
Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Wystudź.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj umyte listki pokrzywy, duś 2-3 mi- nuty. W rondelku roztop pozostałe masło. Dodaj mąkę, mieszając smaż 1-2 minuty, powoli wlej mleko, gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę. Dopraw solą oraz pieprzem. Gdy sos ostygnie, dodaj do niego jajko, wymieszaj.
Na cieście rozłóż listki pokrzywy oraz kawałki łososia. Polej sosem i posyp startym serem. Piecz 30 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie