Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche z serem, rukolą i boczkiem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 791
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 64
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 83
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 791
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 64
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 83
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wiórki masła oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut. Przestudź.
Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Boczek pokrój w paski lub niezbyt dużą kostkę. Przesmaż na patelni. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę, starty ser oraz wystudzony boczek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na podpieczonym spodzie rozłóż rukolę i zalej masą śmietanową. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie