Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada żeberkowa z porem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 789
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 61
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 83
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 789
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 61
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 83
Składniki
Pasek żeberek wymocz w wodzie. Osącz, osusz, delikatnie wyjmij kości (mięso powinno zostać w jednym kawałku). Natrzyj solą i pieprzem, wstaw na noc do lodówki.
Pora obierz z zewnętrznych liści, lekko zmroź (w lodówce lub zamrażalniku), pokrój w paski długości szerokości mięsa, włóż je w miejsce po wyjętych kościach.
Pasek mięsa mocno skręć, formując roladę. Rękaw do pieczenia posmaruj olejem, ułóż roladę, mocno zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 15 minut w temp. 180°C. Następnie temp. zmniejsz do 120°C, piecz godzinę.
Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Folię rozetnij, posmaruj mięso mieszanką, piecz jeszcze 15 minut. Roladę po upieczeniu lekko ostudź, wyjmij z folii. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami. Na zimno – z ciemnym pieczywem.
Czas przygotowania: 110 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 4 zł.
Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie