Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta czekoladowo-kajmakowa"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5254
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5254
Składniki
Przygotuj ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Dno i boki tortownicy wylep schłodzonym ciastem, mocno dociskając. Piecz w 180°C około 20-25 minut na złoto.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj z ugotowanym wcześniej mlekiem skondensowanym (2 i 1/2 godz.) lub gotową masą krówkową (warto ją przedtem podgrzać, bo jest bardzo gęsta). Do masy wmieszaj 3/4 grubo pokrojonych orzechów włoskich. Masę wyłóż na przestudzone ciasto. Wstaw tartę do lodówki do stężenia.
W garnuszku ugotuj gładką polewę z cukru, kakao i wody (cały czas mieszaj). Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zestaw z ognia i energicznie wmieszaj masło. Polej powierzchnię tarty i udekoruj pozostałymi orzechami.
ok. 65 minut
Porcja ok. 370 kcal
Koszt porcji ok. 1,50 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie