Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na kruchym cieście z mąką orkiszową, z nadzieniem szpinakowo-śmietanowym. Smak podkręca intensywny i lekko pikantny ser Parmigiano Reggiano. Tarta wygląda jak marzenie, jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Blaszka do tarty
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 535
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1271
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2095
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 2603
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2970
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 535
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1271
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2095
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 2603
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2970
Składniki
Mieszamy mąki, starte na tarce zimne masło, jajko, sól i jogurt. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie możemy zrobić farsz. Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a po kilku minutach przeciśnięty czosnek. Razem smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy, jeszcze 10 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy przestudzony szpinak z boczkiem, mieszamy.
Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na wielkość blachy do tarty. Przekładamy i dokładnie obklejamy boki formy. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Tartę warto obciążyć - ja kładłam na niej papier do pieczenia i wysypywałam suchą fasolę. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Sam spód podpiekamy w 190 stopniach przez 10 minut. Wyciągamy, zdejmujemy obciążenie i wlewamy nadzienie. Całość posypujemy serem Parmigiano Reggiano i babką płesznik. Dopiekamy kolejne 25-30 minut w 190 stopniach. Tarta smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno.