Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Terrina z marchewki"
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 592
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2003
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1259
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 139
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 105
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 592
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2003
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1259
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 139
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 105
Składniki
Marchewkę oczyść starannie, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej litrem wody. Wsyp jarzynkę. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka.
W tym czasie rozprowadź żelatynę w połowie szklanki wody. Kukurydzę oraz groszek odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Warzywa wymieszaj.
Ugotowaną marchewkę zmiksuj razem z wywarem na gładki krem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj całość starannie. Pomarańczę sparz wrzątkiem, wyciśnij sok. Dodaj do marchewkowego kremu. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną sproszkowanego imbiru.
Przygotuj podłużną formę (tzw. keksówkę). Wyłóż ją folią spożywczą tak, by jej brzegi wystawały. Na dno wlej kilka łyżek masy, odstaw do lodówki do stężenia. Pozostałą masę podziel na dwie części. Do jednej wsyp groszek i kukurydzę, schłodź.
Na warstwę zastudzonej galaretki wylej tężejąca masę z groszkiem i kukurydzą. Ponownie odstaw do stężenia. Wlej resztę galarety. Terrinę schładzaj przez noc. Wyjmij z formy, pociągając za folię.Źródło: Świat kobiety