Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka gęsi na kopytkach"
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 996
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2548
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1769
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 212
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 139
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 996
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2548
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1769
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 212
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 139
Składniki
ok. 270 minut
Udka oczyścić z resztek pierza, umyć, naciąć nożem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Rozłożyć w brytfance wyłożonej pokrojoną cukinią, cebulą, rozmarynem i pomidorkami.
Gęsinę piec 3-4 godz. w temp. ok. 150o C, przekręcając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze wyrobić z mąką, jajkami i solą. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek.
Wałki ciasta ciąć pod skosem nożem. Kopytka wrzucać na dobrze osolony wrzątek (można dolać łyżkę oleju, żeby się nie skleiły). Gotować partiami po ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować delikatnie dużą łyżką cedzakową. Podawać z udkami.Źródło: Twoje Imperium