Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieprzowa pieczeń"
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 17
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 43
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 24
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 40
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 182
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 17
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 43
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 24
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 40
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 182
Składniki
Mięso od szynki na pieczeń będzie bardzo kruche, zachowa też piękny kolor, jeśli wcześniej natrzesz je solą do peklowania i odstawisz na 2-3 doby w chłodne miejsce, a potem włożysz jeszcze do marynaty. Tak samo przyrządza się karkówkę.
Mięso umyj, osusz, grubą skórkę natnij w kratkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. W nacięcia wbij goździki. Owiń szynkę i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Włóż do brytfanki, podlej niewielką iloś cią wody. Nakryj. Piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj glazurę. Zagotuj wino z cukrem i zredukuj płyn. Dodaj musztardę, miód i jeszcze raz zagotuj.
Po 50 minutach pieczenia posmaruj szynkę glazurą. Piecz 10 min. Potem znów posmaruj glazurą, piecz kolejne 10 min. Powtórz jeszcze raz.
Wyjmij szynkę, odczekaj 10 minut, potem pokrój ją w plastry. Możesz także kilka minut przed końcem pieczenia posmarować mięso dżemem z żurawin.Źródło: Dobry Tydzień