Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i cebulą jest sycącą, szybką i niedrogą alternatywą na przygotowanie posiłku. Jest potrawą kaloryczną, doskonale bilansującą się po zimowym spacerze lub pracach na świeżym powietrzu. Smakuje, jak dla mnie popijana zsiadłym mlekiem, maślanką czy kefirem.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 316
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 316
Składniki
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Boczek kroimy w plasterki i smażymy obracając wraz z połową cebuli i czosnkiem, ok. 3 minut. Żaroodporną formę smarujemy smalcem, układamy warstwę plasterków ziemniaków, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i czerwoną czubrycą.
Następnie układamy podsmażone plasterki boczku, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na boczek układamy połowę pokrojonej surowej cebuli i posypujemy czubrycą, solą i pieprzem, na to ziemniaki pokrojone w plasterki, przyprawy, boczek wraz ze smażoną cebulą.
Górną warstwę zakańczamy plasterkami ziemniaków, przyprawami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy na termoobiegu w nagrzanym piekarniku do 180°C pod przykryciem, przez 1,5 godziny.