Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka litewska z wędzonym boczkiem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, większe sztuki potnij na cząstki, a mniejsze na połówki. Pokrojone ziemniaki włóż do garnka. Zalej je zimną wodą. Wkrusz kostkę bulionową i postaw na ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około 15 minut.
Ząbki czosnku oraz cebule obierz. Ząbki czosnku dodaj do ziemniaków na około 5 minut przed końcem gotowania. Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij.
Podgotowane w bulionie ziemniaki oraz ząbki czosnku odcedź, dobrze osącz, wymieszaj z podsmażoną cebulą. obficie posyp mielonym czarnym pieprzem oraz suszonym majerankiem (ew. w miarę potrzeby także odrobiną soli). Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami.
Odłóż połowę ząbków czosnku, a pozostałe razem z ziemniakami przełóż do żaroodpornej formy.
Serek camembert potnij w cienkie plasterki albo w kosteczkę. Przykryj nimi ziemniaki. Na tym ułóż plasterki boczku oraz odłożone wcześniej ząbki czosnku.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Gotowe danie udekoruj listkami majeranku. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.Źródło: Tina