Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka z tego co pod ręką:ryżu /który pozostał po obiedzie/, pora, pieczarek i papryki /które zalegały na półce w lodówce/ i resztek żółtego sera. No i tuńczyk w sosie własnym by nadać zapiekance jakiś konkretny smak.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Składniki
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie odsączamy. Możemy oczywiście wykorzystać ryż pozostały po obiedzie. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy drobno posiekany por i pokrojone w plastry /lub kostkę/ pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Do ryżu dodajemy pieczarki z porem, odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę oraz 3 łyżki startego żółtego sera. Dodajemy keczup, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po ok. 20 min zapiekankę posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy dalsze 10-15 min - aż ser się roztopi. Podajemy od razu po zapieczeniu. Możemy serwować z dodatkiem keczupu lub sosem czosnkowym.