Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronem kurczakiem i brokułem z dodatkiem pieczarek i cebuli to znakomita propozycja na super pożywny i sycący obiad dla całej rodziny, który błyskawicznie znika z talerzy jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczny.
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4807
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 160
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5250
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4807
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 160
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5250
Składniki
Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając. Następnie mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju podsmażamy kilka minut pokrojoną cebulę i pieczarki, od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia. Ugotowanego i wystudzonego brokuła kroimy na mniejsze kawałki.
Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy połowę ugotowanego makaronu i dokładnie go rozprowadzamy. Na warstwie makaronu umieszczamy podsmażonego kurczaka, następnie układamy pokrojonego brokuła a na warstwie brokuła układamy podsmażone pieczarki z cebulą. Na pieczarkach i cebuli umieszczamy pozostały makaron.
Do miski przekładamy śmietanę oraz majonez, dodajemy starty ser, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos rozprowadzamy na wierzchu zapiekanki. Zapiekankę pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.