Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla pączków pieczonych w dużej ilości tłuszczu
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 66
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 58
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 370
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 169
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 442
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 66
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 58
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 370
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 169
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 442
Składniki
Pączki - robimy zaczyn: 1/3 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, odrobinę soli i drożdże - mieszamy dokładnie, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Masło topimy, ma przestygnąć. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleko (zimne), jajko, cukier i masło - wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei - dodajemy jeszcze mąki. Ciasto wałkujemy - ma być średniej grubości - i wykrawamy koła. "Koła" układamy na blasze i dajemy im jeszcze trochę urosnąć. Po około 15 minutach wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut - pieczemy w temperaturze 180stopni. Gdy ostygną, przecinamy je jak na kanapki :)
Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym * Mleko kokosowe miksujemy z pudrem - wychodzi taka kokosowa bita śmietana Pączki otwieramy, smarujemy dżemem - 1 łyżeczka na 1 pączek - zamykamy i smarujemy mlekiem kokosowym.
Pączki z winogronami i lukrem:Winogrona przecinamy na połówki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i dodajemy 1 łyżkę cukru - gotujemy aż winogrona zmiękną.Winogrona odcedzamy, do pozostałej wody w rondlu dodajemy puder i mieszamy - ma powstać lukier.Pączki otwieramy, wkładamy winogrona, zamykamy, polewamy lukrem, i posypujemy zwykłym cukrem.
* dżem można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, gotując je jak winogrona na wodzie i z cukrem