Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrusty czyli faworki to smaczny deser nie tylko na tłusty czwartek ale również na czas trwania karnawału i nie tylko. Lubią go duzi i mali łasuchy.
garnek do głębokiego smażenia, nóż, wałek , miska,
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Mąkę wymieszaną z cukrem i solą przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki , zagniatamy na jednolitą masę . Następnie drewnianym wałkiem zbijamy kilka minut , po czym ponownie zwijamy jeszcze raz zbijamy wałkiem by ciasto było gładkie i elastyczne (Dzięki zbijaniu faworki po usmażeniu będą kruche z dużą ilością bąbelków). Tak przygotowane ciasto cienko wałkujemy, tniemy paski, nacinamy w środku i przewijamy na faworki. Faworki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Przygotowanie ciasta.
Krojenie faworków.
Smażenie faworków.
Faworki gotowe do spożycia.