Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowe łódeczki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Cukinie wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu tak, by powstały łódeczki.
Mięso kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Umieść na patelni z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż, mieszając, 4-5 minut. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty.
Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na patelnię. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Duś jeszcze chwilę. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Cukinie oprósz solą, napełnij farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. 10 min przed końcem pieczenia obłóż plasterkami mozzarelli. Gotowe danie udekoruj bazylią.
Czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 3,70 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety