Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dynia z zapieczonym farszem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 899
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4913
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 899
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4913
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
Z dyni odkrawamy wierzchołek, ze środka usuwamy miąższ z pestkami.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Chleb tostowy moczymy w śmietanie. Orzechy siekamy. Schłodzone mięso solimy, dodajemy namoczony chleb tostowy i wszystko rozdrabniamy blenderem albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Obydwa rodzaje sera kroimy w kostkę. Masę mięsną wkładamy do misy, dodajemy posiekane orzechy, ser pleśniowy, skórkę startą z cytryny i pieprz.
Dynię napełniamy mięsno-serowym farszem, przykrywamy odkrojonym wierzchem, wkładamy do brytfanny wysmarowanej olejem i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. „Czapeczkę” zdejmujemy, farsz posypujemy żółtym serem. Odkrytą dynię zapiekamy jeszcze 15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.Źródło: Rewia