Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki z młodej kapusty"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 316
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 316
Składniki
Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście, opłucz. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i włóż do niej kapustę. Po 3-5 min zdejmij pierwsze liście (muszą lekko zmięknąć). Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach ostrożniej zetnij ostrym nożem.
Bułkę kajzerkę namocz w wodzie, odstaw na ok. 10 min. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, jajko, majeranek, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń – najpierw boki do środka, a potem zroluj.
Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego. Wlej wodę (powinna przykryć gołąbki), dodaj listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut.
90 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie