Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kokosanka z ajerkoniakiem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 793
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 66
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 84
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 793
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 66
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 84
Składniki
45 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji
Żółtka roztrzepuję z połową szklanki mleka oraz mąkami. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do prawie wrzącego wlewam masę z żółtek i, mieszając, gotuję krem, potem go schładzam. Masło ucieram i powoli łączę z zimnym kremem oraz wiórkami kokosowymi. Na końcu wlewam partiami alkohol i ucieram.
Formę keksówkę wykładam folią spożywczą. Na niej układam warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzam krem i przykrywam kolejną warstwą herbatników. I dalej podobnie, aż się wykorzysta wszystkie (co najmniej 3 warstwy).
Deser posypuję kolorowymi wiórkami kokosowymi, wkładam go do lodówki na kilka godzin.
<strong>Sabina Pilut z Jasła</strong>Źródło: Kobieta i życie