Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mozzarella z szynką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Liście sałat przebierz starannie, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście rozdrobnij palcami.
Mozzarellę osacz z zlewy. Jeśli kupiłaś ser w większym kawałku, pokrój go w plasterki. Szynkę dojrzewającą (np. szwarcwaldzką) pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Możesz też ułożyć je wcześniej na sicie, sparzyć wrzątkiem, a potem przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Przygotuj sos do sałatki. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Dodaj miód oraz roztarte ze sporą szczyptą soli obrane ząbki czosnku. Całość wymieszaj, dopraw pieprzem.
W salaterkach układaj liście sałaty, ćwiartki pomidorów oraz kulki mozzarelli. Dopełnij dekoracyjnie plasterkami szynki dojrzewającej. Polej przygotowanym sosem i posyp ziołami.
czas ok. 15 min; porcja – 270 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety