Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzeźwiająca sałatka z bakłażanów"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4809
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4809
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Składniki
4 porcje • : 20 min • pieczenie: 10 min • 554 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm. Rozłóż je na płaskim półmisku, posól i odstaw na 15 minut, aby puściły sok (stracą gorzkawy smak). Potem spłucz plastry pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania) lub patelnię grillową. Posmaruj bakłażany połową oliwy, przypraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut, aż zyskają złoty kolor (obróć w połowie czasu). Przełóż plastry do miski.
Wymieszaj sok cytrynowy, ocet winny, resztę oliwy (zostaw łyżkę na koniec), czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem bakłażany. Posiekaj natkę i miętę. Posyp sałatkę ziołami i ziarnami granatu. Na wierzchu umieść twarożek. Skrop oliwą.
<strong>Poleca Małgorzata Ostrowska-Królikowska</strong>Źródło: Olivia