Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierniczki rodem z Norymbergi :) Bez mąki, ale z mnóstwem dobrych składników :)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 791
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 62
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 83
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 791
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 62
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 83
Składniki
Jajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka się odrobinę rozlewają. Pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut.
Pierniczki wyciągam z piekarnika i przygotowuję polewę. Cukier puder i kakao mieszam w miseczce. Olej kokosowy lub masło (jeśli nie lubicie posmaku kokosowego) rozpuszczam w rondelku, dodaję do cukru pudru i mieszam. Następnie dolewam wodę i ponownie mieszam. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać jeszcze odrobinę wody, jeśli zbyt lejąca, trochę cukru pudru. Lekko przestygnięte pierniczki smaruję polewą i odstawiam do zastygnięcia. Pierniczki przechowuję w puszcze. Smacznego :) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml