Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z morelami i kruszonką"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 322
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 322
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Masło stopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, szczyptą soli oraz 25 dag cukru. Wsypać do masła. Szybko zagnieść ciasto na kruszonkę.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem (masłem, margaryną). Na spodzie równomiernie rozsypać 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze docisnąć ją dłonią do dna formy. Formę z kruszonkowym spodem wstawić do lodówki.
Morele umyć, wytrzeć do sucha. Rozkroić, wyjąć pestki. Połówki moreli rozłożyć na przygotowanym spodzie. Posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut.
Ciasto wystudzić, a przed podaniem udekorować miętą lub oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco