Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z makreli i jajek w cytrynach"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 565
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 331
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 565
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 331
Składniki
Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Odetnij wierzch na poziomie 4/5 ich wysokości. Zetnij również odrobinę od dołu, by owoce mogły stać. Wydrąż cytryny, miąższ z połowy jednej z nich posiekaj i lekko odciśnij.
Makrelę obierz ze skóry i ości, drobno pokrój. Ogórki zielony i konserwowy oraz jajka potnij w kostkę. Cebulkę i koperek posiekaj (dwie gałązki zieleniny odłóż do dekoracji).
Rybę, ogórki, jajka, koperek i cebulę wymieszaj z miąższem z cytryny i z majonezem. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli używasz tuńczyka, wykorzystaj tylko jedną łyżkę majonezu.
Cytryny napełnij sałatką. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godz., by sałatka się schłodziła. Podawaj udekorowane koperkiem z kawałkami bagietki posmarowanej masłem czosnkowym.
Jak zrobić domowy majonez?
Prawdziwy majonez swój niezrównany smak zawdzięcza dobrym składnikom i odrobinie… cierpliwości. Oto sprawdzony przepis.
• Jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej, ogrzane do temperatury pokojowej, sparz wrzątkiem.
• Wbij je do wyższej miski, dodaj 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki dobrego białego octu winnego oraz szczyptę soli i pieprzu. zacznij powoli ubijać.
• Cały czas miksując dodawaj malutkimi porcjami 350 ml oleju delikatnego w smaku, np. słonecznikowego. Jeśli chcesz zrobić gęstszy majonez, dodaj trochę więcej oleju. Ubijaj, aż masa będzie jasna, puszysta i odpowiednio gęsta.Źródło: Naj