Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze świeżymi pomarańczami, moja Mama zawsze je kupowała na szczególne okazję. Dlatego teraz w ten szczególny czas bardzo lubię powracać do tego smaku i przygotowywać ciasta właśnie z pomarańczy. Dzisiaj zapraszam na przepyszną tartę z pomarańczową masą, która w smaku przypomina trochę sernik, chociaż nie ma w niej ani odrobiny sera. Zatem idealnie na Wielkanoc ;)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 587
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 42
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 348
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 587
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 42
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 348
Składniki
Ciasto kruche Masło pokroić w kostkę. Mąkę pszesiać przez sitko, dodać cukier i masło. Na początku masło posiekać z resztą składników, następnie dodać jajko i ugniatać rękami do momentu połączenia składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 min, do momentu gdy ciasto się zarumieni.
Masa pomarańczowa i kruszonka. W czasie gdy piecze się tarta przygotowywać masę pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, po chwili dodać śmietankę, sok i skórkę pomarańczową, ucierać dalej, ale na wolniejszych obrotach. W międzyczasie przygotować również kruszonkę. Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto na kruszonkę za pomocą rąk. Na podpieczoną tartę wlać przygotowaną masę pomarańczową, na jej wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze obrane ze skórki. Na wierzch posypać kruszonkę. Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 40 min, aż masa pomarańczowa się zetnie, a boki i kroszonka się zarumienią.
Smacznego
:)