Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wesołe strachy na patyku"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4810
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4810
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Składniki
Bułkę kajzerkę w całości namocz w mleku. Możesz też pokroić ją w kostkę, przełożyć do miski i dopiero zalać mlekiem. Gdy bułka dobrze nasiąknie, odciśnij ją starannie.
Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Do miski przełóż mielone mięso, a następnie dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną szalotkę, wbij całe jajko.
osól, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołowym i wszystko wymieszaj dłońmi. Jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna, dosyp nieco bułki tartej i ponownie wymieszaj.
Z masy mięsnej uformuj niewielkie owalne placuszki i powoli smaż na patelni na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Gdy kotlety będą jeszcze gorące, w każdy kotlet włóż patyczek do lodów. Udekoruj kotlety plasterkami mozzarelli, czarnych oliwek (utworzą oczka), z kawałeczków papryki czerwonej i żółtej zrób nos i usta, zaś z gałązek zieleniny – włosy.
<strong>: 40 minut. Porcja: 395 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie