Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną cukinię z patelni, którą możemy podać do obiadu lub do dań z grilla.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki. Czosnek drobniutko kroję, umytą o czyszczoną z nasionek papryczkę drobniutko kroję i dodaję do czosnku. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 10 minut. Następnie dodaję czosnek, papryczkę, doprawiam oregano i delikatnie solą (sos sojowy jest słony więc dodaję mało soli). Mieszam i smażę jeszcze około 4 minut. Usmażoną cukinię przekładam do miski i przygotowuję sos. Do sosu sojowego dodaję miód, sok z cytryny i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Do cukinii dodaję sos, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną cukinię odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Przed podaniem sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Cukinia z patelni jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa