Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten sos znalazłem na zajadam.pl, polecam zarówno ten doskonały dodatek do mięs, jak i cały blog ;-)
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 76
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 61
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 450
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 180
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 521
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 76
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 61
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 450
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 180
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 521
Składniki
Papryczki (umyte i osuszone) drobno siekamy wraz z pestkami. Ostrość sosu zależy od ilości pestek, więc jeżeli nie chcemy zbyt ostrego sosu, możemy połowę pestek usunąć.
Imbir i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę).
Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści.
Do syropu dodajemy papryczki, imbir, czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny (kilkanaście minut).
Gotowy sos przelewamy do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!! ;-)