Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
szynkowar,
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23696
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20267
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23696
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20267
Składniki
Przygotowane mięso (opłukane, ocieknięte) dzielimy na dwie części. Pół kilograma mięsa mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko, a pozostałe kroimy w kostkę 3 cm x 4 cm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Mięso pokrojone w kostkę układamy na folię, drugą częścią folii przykrywamy je i tłuczemy tłuczkiem do mięsa po kilka razy z każdej strony w celu puszczenia kleju przez kawałki mięsa. Wytłuczone mięso stopniowo dodajemy do zmielonego mięsa ciągle mieszając. Wyrabiamy dokładnie farsz, tak żeby mięso mielone połączyło się dobrze z mięsem krojonym w kostkę. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze.Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki. Smacznego!!!