Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na zakwas. Wystarczy, że macie w domu mąkę żytnią razową a możecie go zrobić w kilka minut. Polecam!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 568
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 71
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 568
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 71
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Składniki
Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici". Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni. W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje. Smacznego.