Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentuję Wam dzisiaj przepis na bułeczki drożdżowe z parówkami. Bułeczki te są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Będą idealne jako przekąska lub lunch do szkoły lub pracy. Tym z Was, którzy kręcą nosem na parówki, proponuję zamienić je na ulubioną kiełbasę lub małe pulpety.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 798
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2262
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1507
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 170
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 122
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 798
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2262
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1507
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 170
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 122
Składniki
Zrobić rozczyn: w osobnym naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Jeśli używacie drożdży suchych, można je od razu dodać do mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę, sól i dodać jajko. Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodając gotowy rozczyn. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Kiedy składniki zaczną się już łączyć do ciasta, dodać masło i kontynuować wyrabianie. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i sprężyste.
Wyrobione ciasto ułożyć w misce, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 12 równych części. Można zrobić to w sposób, jaki pokazany jest na filmie. Każdą z części rozwałkować na owalny placek, który następnie posmarować musztardą lub ketchupem i zawinąć w ciasto parówkę, dobrze sklejając końce i brzegi ciasta.
Tak owinięte w ciasto parówki podzielić na sześć równych plastrów i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Plastry układać w kształcie kwiatków. Patrz film. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Utworzone w ten sposób bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.`
Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez 20-25 minut. Funkcja piekarnika: góra-dół. Gotowe bulki wystudzić na kratce. Smacznego!