Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyobraźcie sobie świeży pszenny chleb z chrupiącą, złotą skórką, podany z ulubionym dodatkiem. Chleb, który sami przed chwilą wyjęliście z piekarnika. Brzmi dobrze? Zapraszam.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 899
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2392
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1645
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 193
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 132
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 899
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2392
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1645
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 193
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 132
Składniki
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać.
Dodać maślankę, olej i pół szklanki ciepłej wody.
Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką, jeśli jest za gęste, należy dodać więcej wody. Ciasto powinno być delikatne, zwarte, nie kleić się do ścian naczynia, w którym jest wyrabiane.
Ciasto należy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przełożyć je do formy keksówki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Można wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 50 stopni Celsjusza.
Chleb piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia chleb wyjąć z piekarnika, posmarować mlekiem i wstawić ponownie do piekarnika.
Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy.