Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi ze "Staropolskiej Kuchni". Smak sosu bardzo wyrazisty, mocno kwaskowy i lekko pikantny. W oryginalnym przepisie sos przeciera się przez sito, ale od czego mamy dzisiaj technikę? Pomogłam sobie blenderem, aby zachować cenne składniki. Oryginalny sos podawany jest na zimno, ale ja zrobiłam dwie wersje czyli sos również podgrzałam. I chyba ta wersja bardziej mi posmakowała. Do wersji ciepłej zaserwowałam mocno spienione jasne piwo, natomiast do zimnej czerwone wytrawne wino. Którą wersję Wy wybieracie? Dajcie znać w komentarzu :)
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5254
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4808
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5254
Składniki
Żółtka jaj utrzeć z oliwą.
Szczypiorek, natkę pietruszki i estragon (jeśli ktoś nie lubi estragonu, można z niego zrezygnować ) i szalotki utłuc w moździerzu.
Wycisnąć sok z cytryny. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać i przetrzeć przez sito. Ja użyłam blendera :)
Kiełbasę pokroić w talarki. Obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Przełożyć do salaterki i zalać ostrym sosem, dokładnie wymieszać. Jeść należy łyżką, zagryzając bułką, którą można zebrać resztki sosu.
Ja podałam również w drugiej wersji; kiełbasa sparzona w całości i zalana ciepłym sosem.