Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kanale YouTube pojawił się na niego przepis właśnie wtedy. Od tamtego czasu chlebek ten często gości na moim stole. Jest to jeden z najbardziej popularnych filmów na moim kanale. Stwierdziłam więc, że czas na trochę nowszą wersje tego filmu, w trochę lepszej jakości. Mam nadzieję, że nowy film i przepis również się Wam spodobają. Chlebek jest rewelacyjny i bardzo go Wam polecam. Lekki, smaczny i aromatyczny. Rewelacyjny dodatek do imprezowych dań, jako dodatek do grilla i przekąska na każdy dzień tygodnia. Łatwy do zrobienia i niedrogi. Polecam.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 33
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 33
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Składniki
Przygotować ciasto: do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i łyżkę z przygotowanej ilości mąki. Całość zamieszać i odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Kiedy drożdże się uaktywnia, do miski przesiać mąkę i dodać sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto uformować w kule i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie zrobić masło: Do miski wrzucić miękkie masło i dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, starty czosnek i posiekane świeże zioła. Doprawić solą i suszonymi ziołami. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjąc je na stolnice kilka razy zagnieść i rozwałkować na cienki placek.
Mój placek ma wielkość 42 cm x 42 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem ziołowym na całej powierzchni. Następnie ciasto pokroić na paski, których grubość powinna być tylko troche mniejsza niż wysokość formy, której używacie do pieczenia. Każdy z pasków zwinąć w harmonijkę, patrz film, i przełożyć do formy.
Chlebek piec w 180 st. C, przez około 30 – 40 minut. Ma on się upiec na zlotys kolor. Gotowy chlebek podawać na ciepło lub zimno. Nadaje się on również do mrożenia. Smacznego!