Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie wawelskie można było, swego czasu, kupić w sklepach. Trudno powiedzieć, czemu tak się nazywały. Nie wiadomo też, czemu zniknęły z półek. Były bardzo smaczne i cieszyły się popularnością na świątecznych stołach. Oto próba odtworzenia przepisu na ten specjał.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Namocz filety śledziowe w misce z zimną wodą. Mocz, aż wypłuczą się z soli, co pewien czas wymieniając wodę na świeżą (może to potrwać nawet kilka godzin). Gdy śledzie uzyskają odpowiedni smak (mają być tylko lekko słone), osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki (około trzycentymetrowe) i skrop w misce octem winnym. Pozostaw na pół godziny, co pewien czas mieszając zawartość miski.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia wsyp na patelnię gorczycę, pieprz i majeranek. Pod koniec smażenia dodaj resztę oleju połączonego z przecierem pomidorowym. Sos dopraw około ½-1 łyżeczką cukru.
Przygotuj 2 nieduże wyparzone słoiki (o pojemności około 400 ml każdy). Ułóż w nich na przemian warstwę sosu i warstwę śledzi. Pomiędzy śledzie włóż listki laurowe i ziele angielskie. Zakręć słoiki i wstaw do lodówki na 1-2 dni.