Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-04-2022
Puszyste drożdżowe ciasto z warzywami. Przyciąga wzrok pięknymi kolorami. Sprawdzi się jako obiad i jako pieczywo do grilla.
Blacha 35x25 cm
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 66
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 57
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 354
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 168
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 431
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 66
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 57
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 354
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 168
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 431
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy oliwą. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W wyrośniętym cieście robimy palcami wgłębienia. Do każdego z nich wkładamy po kawałku sera feta.
Na cieście układamy pokrojone warzywa. Z jednej strony plasterki pomidorów, z drugiej karczochy, papryki, oliwki. Całość posypujemy bazylią i rozmarynem. Pomidory lekko obsypujemy solą gruboziarnistą. Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na ciepło i na zimno.