Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ciast lub słodkich gofrów. Aby go przygotować potrzebujesz jedynie trzech składników.
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 556
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1525
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2321
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 556
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1525
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2321
Składniki
Czarne porzeczki delikatnie pozbaw szypułek i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj do momentu, aż puszczą sok.
Zdejmij z ognia. Owoce wraz z sokiem wylej na sitko o gęstych oczkach i za pomocą łyżki starannie przetrzyj.
Tak powstały mus wraz z sokiem ponownie przelej do garnka i zagotuj. W trakcie gotowania wsyp cukier wymieszany wraz z pektynami. Po dodaniu energicznie mieszaj i trzymaj całość na ogniu jeszcze około 5 minut.
Do wyparzonych i suchych słoików przelej jeszcze gorący dżem. Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.