Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czereśnie są nie tylko słodkie i pyszne, ale także mają dużo witaminy C oraz właściwości przeciwzapalne. Wykorzystaj te owoce do zrobienia idealnych przetworów na zimę. Dżem z czereśni sprawdzi się doskonale do ciast, naleśników, gofrów oraz jako smarowidło do pieczywa.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 669
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2135
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1351
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 151
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 111
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 669
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2135
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1351
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 151
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 111
Składniki
Przygotuj czyste oraz wyparzone słoiki wraz z wieczkami, oraz drylownice. Czereśnie powinny być dojrzałe i przede wszystkim zdrowe. Przed rozpoczęciem, umyj je dokładnie. Należy usunąć z nich ogonki oraz pestki. Można się ich pozbyć ręcznie, jednak może być to zbyt czasochłonne. Dlatego warto użyć przeznaczonej do tego drylownicy.
Gotowe owoce należy umieścić w odpowiedniej wielkości rondlu. Czereśnie zasyp cukrem, a następnie poczekaj, aż wypuszczą swój sok. Ustaw na niewielki ogniu i cały czas mieszaj owoce, tak, aby się nie przypaliły. Dodaj sok z całej cytryny, wcześniej wyciśnięty. Sok wpływa na przyśpieszenie procesu gęstnienia owoców.
Czereśnie gotuj do czasu, aż nie zauważysz gęstnienia.
Gotowy dżem należy przełożyć do słoików, które powinny zostać zapełnione aż po same brzegi. Szczelnie zamknij wieczka na słoikach i postaw je do góry dnem. Poczekaj, aż zawartość przestygnie. Wówczas dżem będzie gotowy i można go odłożyć do własnej, domowej spiżarki. Tak przygotowany dżem będzie idealnym dodatkiem do pieczywa, ciast i różnych deserów.
Możesz również skrócić czas gotowania czereśni. Jednak musisz wtedy wcześniej wyparzyć słoiki przez ok.15-20 min, aby pozbyć się wszelkich drobnoustrojów i bakterii.