Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony / kwaszone. Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona oznaczają to samo (używa się ich zamiennie).
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 45
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 45
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 125
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 101
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 221
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 45
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 45
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 125
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 101
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 221
Składniki
Owoce przeznaczone do kwaszenia muszą być zupełnie dojrzałe, zdrowe i bez uszkodzeń. Najlepsze są małe lub średniej wielkości, dość twarde i kwaśne. Przygotować zalewę, w litrze przegotowanej gorącej wody rozpuścić sól i cukier, przestudzić. Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ogonki. Na warstwę liści wiśni i gałązek tymianku ułożonych w suchych wyparzonych słojach, ściśle nakładać jabłka. 1 SPOSÓB. Do słoików dodajemy liście i korzeń chrzanu, papryczki chili. 2 SPOSÓB. Do słoików dodajemy cynamon, goździki i pieprz. Następnie zalać jabłka ostudzoną zalewą. Jabłka DO SZYBKIEGO SPOŻYCIA zostawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Jabłka DO DŁUGIEGO PRZECHOWANIA zostawić 1-2 dni w temperaturze pokojowej ( przykryć ściereczką ), a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.