Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ogrodnik wie, co się dzieje, gdy wyhoduje cukinie. Zaczyna się powoli, z kilkoma malutkimi cukiniami, które dodaje do obiadu jako smaczny dodatek. Przychodzi jednak czas, gdy wychodzi z ogrodu z wiadrami pełnymi warzyw. Są sposoby, by zachować bogactwa natury na dłużej. Koniec lata to czas, gdy też dojrzewa papryka, a dodatek pomidorów i marchewki pozwoli ci stworzyć pyszną sałatkę na zimę.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Umyj cukinię, paprykę i pomidory. Jeśli chcesz się pozbyć skórki z pomidorów, sparz je wrzątkiem, obierz, wytnij twarde części, a resztę pokrój w kostkę. Młodą cukinię możesz zostawić ze skórką, starszą i większą obierz i wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Z papryki wytnij nasionka i także drobno poszatkuj, podobnie zrób z obraną z łupin cebulą. Przełóż wszystkie warzywa do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny, by puściły sok.
Z wody, cukru, octu i przypraw zagotuj zalewę, następnie odstaw do przestygnięcia.
Do wyparzonych słoików wkładaj odciśnięte z soku warzywa, dokładając 1-2 ząbki czosnku. Nie napełniaj słoików do końca, zostaw jakieś 2 cm zapasu z góry. Zalewaj sałatkę zimną zalewą, wycieraj krawędzie szkła i mocno zakręcaj. Sałatkę w słoikach pasteryzuj 5-7 minut od momentu wrzenia wody. Następnie ostrożnie wyjmij, przekręć do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Wystygłe sałatki przenieś do spiżarni i przechowuj przez zimę.