Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na wiśnie w syropie, których nie może zabraknąć na waszej półce w spiżarni. Doskonałe do ciast i deserów.
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23694
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23694
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
Wiśnie, płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody na sitku, usuwamy pestki i przesypujemy do miski.
Owoce zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem, aby puściły sok.
Na drugi dzień odlewamy sok z wiśni do garnka i go zagotowujemy. Gorącym sokiem zalewamy wiśnie. Odstawiamy ponownie na 24 godziny.
Po tym czasie ponownie odlewamy sok, zagotowujemy i ponownie dodajemy gorący sok do wiśni. Odstawiamy owoce na kolejne 24 godziny.
W czwartym dniu odlewamy sok, zagotowujemy. Odcedzone wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy je gorącym sokiem. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wodą.
Zapasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, układamy na blacie do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Wiśnie w syropie przechowujemy w ciemnym, chodnym miejscu do kilku miesięcy.