Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta oryginalna sałatka łączy w sobie wędzoną makrelę o intensywnym smaku, zdrowe buraki pełne witamin i antyoksydantów oraz kaszę bulgur bogatą w błonnik, węglowodany i białko.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
W garnku ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Makrelę pozbaw skóry i ości, pokrój w mniejsze kawałki. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj widelcem jeszcze raz przeglądając mięso sprawdzając, czy nie zostały jeszcze małe ości. Do gotowej kaszy bulgur dodaj buraki, pokrojoną wędzoną makrelę oraz szczypiorek. Do sosu wymieszaj majonez, gorczycę i sok z cytryny(zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny lub delikatny kremowy serek). Dopraw solą i pieprzem do smaku Na koniec wymieszaj sałatkę z sosem i odstaw na kilka minut do przegryzienia smaków.
Gotową sałatkę możemy udekorować kawałkami wędzonej makreli, ziarnami granatu, listkami świeżej pietruszki lub koperku. Smacznego!