Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki, idealne na śniadanie i kolację;)
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Składniki
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło.
Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części.
Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć) od góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**.
Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.
Przygotowanie dyni: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree. Smacznego;)