Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe pszenne bułeczki z czosnkiem, pietruszką i czarnym sezamem. Bułeczki są sycące od 13.00 do 18.00 zaspokoiły mój głód, córki i szpitalnego personelu. Zabrałam je ze sobą do szpitala, gdzie przebywała moja mama. Niestety mama zmarła. Ale bułki są polecane nie tylko przeze mnie.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 851
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2314
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1578
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 182
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 127
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 851
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2314
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1578
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 182
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 127
Składniki
Wychodzi 12 bułek. Nadzienie. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Mleko lekko podgrzać, częścią polać drożdże. Gdy drożdże podrosną. do mąki dodać masło, jajko, pozostałe letnie mleko, sól, wymieszać. Potem zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 50 minutach ciasto podwoi swoją objętość i możemy formować bułki. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 70 g i formujemy kulki Uformowane układamy na blasze wyłożonej papierem, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Bułki możemy dekoracyjnie ponacinać nożem. W nacięcia nakładamy nadzienie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 190 C około 20 minut.