Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jabłkami na maślance to pyszne danie na ciepło, które możesz zrobić na śniadanie, lunch czy też podwieczorek lub kolację. Tradycyjny smak możesz urozmaicić wieloma dodatkami, np. cukrem pudrem czy konfiturą. Co więcej, placki z jabłkami na maślance wpisały się w domowe menu już wiele lat temu, stąd też przygotowywały je nasze mamy i babcie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 607
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 78
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 370
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 607
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 78
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 370
Składniki
Umyj i obierz ze skórki jabłka. Pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój resztę w kostkę.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
W misce umieść jajka, maślankę i sól. Całość roztrzep rózgą. Dodaj teraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki pszennej. Jeśli za gęsta, wlej trochę maślanki. Ważne jest, aby w konsystencji nie było grudek.
Przygotowane wcześniej jabłka dodaj do masy ciasta. Wymieszaj, aby rozłożyły się równomiernie.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem (może być olej albo masło). Nakładaj ciasto łyżkami, smaż na średnim ogniu aż do zarumienienia. Odkładaj placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z bitą śmietaną, sosem owocowym czy też konfiturą. Możesz posypać też placki cukrem pudrem.