Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonego boczku, marynowanego na sucho w specjalnej mieszance przypraw, nie mogło zabraknąć na wielkanocnym świątecznym stole w naszym domu. Specjalistą od boczku pieczonego był dziadek Aleksander, który z przygotowania tej pysznej wędliny uczynił rytuał. Sekretem była mieszanka przypraw, którą starannie nacierał surowy boczek. To one wydobywały z mięsa to, co najlepsze, a upieczony boczek znikał z talerzy w pierwszej kolejności.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10524
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4908
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10524
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4908
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Skórę boczku regularnie ponacinaj. Wszystkie suche przyprawy wymieszaj, dodaj do nich poszatkowany na drobno czosnek i dokładnie natrzyj mieszanką cały boczek, łącznie z nacięciami w skórze. Wstaw go do lodówki na noc.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Na dno gęsiarki lub naczynia żaroodpornego wlej trochę oleju - jest potrzebny, nim boczek puści własny tłuszcz. Włóż boczek do gęsiarki skórą do góry i przykryj. Piecz ok. 2 godzin, od czasu do czasu zaglądając do mięsa.
Ok. 15 minut przed końcem pieczenia odwróć boczek i piecz go bez przykrycia 10-15 minut. Boczek jest gotowy, gdy widelec swobodnie do niego wchodzi, a skóra gładko się ściąga.