Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna tłuszczówka z boczku. Jest zwięzła, ale nie twarda, i zawiera trochę galaretki.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10536
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 904
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4918
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 844
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10536
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 904
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4918
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 844
Składniki
Umyty boczek mielę w maszynce do mięsa na średnim oczku.
Do zmielonego boczku wsypuję sól, przyprawy i mieszając stopniowo dolewam wodę. Dokładnie wyrabiam mięsną masę.
Mięsną masę układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg i zakręcam zakrętką.
Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu 90 minut. Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, sprawdzam czy zakrętki trzymają i wynoszę do chłodu.