Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pulpecikami z kaczego mięsa.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 752
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2225
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1451
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 160
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 119
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 752
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2225
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1451
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 160
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 119
Składniki
Miałam korpus wraz z szyja i kośćmi po luzowaniu kaczki. A w niedzielę powinien być rosół. Nastawiłam rosół w zimnej wodzie na razie nie dodawałam natek ani soli. Sól ograniczyłaby przenikanie wartości odżywczych z mięsa i warzyw do rosołu. Rosół z kaczki lubi być gotowany co najmniej dwie godziny. Po tym czasie wyjęłam porcje rosołową i wygotowane warzywa z rosołu. Mięso obrałam dodałam pół marchewki, bułkę tartą, jajo i natkę pietruszki i zmalaksowałam na masę na pulpeciki. Uformowałam pulpeciki i włożyłam je na osolony wrzątek. Po paru minutach od wypłynięcia można przekroić jeden i sprawdzić, czy masa jest ugotowana.
Zrobiłam ciasto lane- jak sama nazwa wskazuje ciasto powinno się lać. Dodatek kurkumy ładnie je zabarwia- kurkuma też jest substytutem szafranu. Składniki powinny być zimne wtedy kluseczki trochę ekspandują na wrzątku- oczywiście osolonym. Wodę trzeba mieszać Po wylaniu ciasta zagotowałam je do lekkiego uniesienia(około 30 sekund- żeby ostatnie kluseczki nie były surowe. Wylałam zawartosć garnka na sito i zahartowałam zimną wodą.
Z rosołu zebrałam nadmiar tłuszczu. Rosół doprawiłam solą dodałam szafran- jak to zawsze czyniły kiedyś gospodynie. A po wyłączeniu ognia dodałam natki. Rosół ma przepiękny kolor i delikatny aromat szafranu. Smacznego :)