Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie zupy, które każdy zna, a przynajmniej o nich słyszał... Wszak filmowy Franek Dolas też wspominał o zalewajce, w filmie "Jak rozpętałem drugą wojnę światową". Na jaką okazję warto przygotować tę zupę? Odpowiedział bym: "na każdą'! Ale najlepiej jeśli chcemy zjeść coś dobrego, Na gorąco, ale nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie! Zatem zachęcam do przygotowania zalewajki, tym razem w wariancie "spod Przygłowa", w województwie łódzkim! Smacznego! <WJ>
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 443
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1587
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1052
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 113
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 94
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 443
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1587
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1052
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 113
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 94
Składniki
Kiełbasę zalewamy wodą (1,5 litra)wrzucamy liście i ziele, gotujemy przez 15 minut, wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Do wywaru z gotowania kiełbasy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy żur. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy do zupy. Mieszamy, zagotowujemy. Zupę zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną, uprzednio ją hartując z zupą. Podajemy z pieczywem.