Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 564
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1637
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2410
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 564
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1637
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2410
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj. Do moździerza włóż suszoną bazylię, koper, natkę, cząber, miętę, majeranek, kolendrę, paprykę oraz szafran lub kurkumę i dokładnie rozetrzyj.
Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Po tym czasie mięso wyjmij, a bulion przecedź. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę. Wsyp mąkę i smaż 2-3 minuty, mieszając.
Do garnka wlej bulion, dodaj mięso, opłukany ryż, zeszkloną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, listki laurowe oraz rozgniecione ziarenka pieprzu. Gotuj na niezbyt dużym ogniu około 15 minut. Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie i gotuj 5-7 min. Na koniec dodaj ajvar, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy rozgniecione w moździerzu. Gotuj jeszcze około 10 minut. Dopraw do smaku solą.
Zupę przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj posiekaną natką pietruszki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 510 kilokalorii.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, słodką paprykę zastąp świeżą papryczką chili.Źródło: Świat i Ludzie