Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klarowny żurek na wiejskiej kiełbasie.
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 532
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1175
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2010
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 2438
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2878
Zrobienie tego dania jest ekspresowe. Staropolska przyprawa do kurczaka jest...
Odsłon: 532
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1175
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 2010
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 2438
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2878
Składniki
Kości i warzywa wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i zagotować (w szybkowarze 15-20 minut).
Z wywaru wyjąć kości i jarzyny. Wlać zakwas, ale bez mąki (powinna zostać na dnie). W żurku sparzyć kiełbasę. Po chwili pęto wyjąć, natomiast zupę przecedzić – najlepiej przelać przez sitko z filtrem do ekspresu do kawy.
Sklarowany żurek podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, sparzoną kiełbasą i kluskami. Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać chrzan. Wsypać grysik, posolić i zmiksować. Odstawić do spęcznienia (ok. 20 minut). Za pomocą dwóch łyżek uformować kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić, zahartować i odcedzić.